facebook

Lepsze cegły dzięki odpadom z browarów

Odpady browarnicze dodawane do gliny pozwalają uzyskać mocne cegły o lepszych właściwościach izolacyjnych – informuje „New Scientist”.

Resztki zużytego w procesie warzenia piwa ziarna – wysłodziny - pozwalają uzyskać cegły, z których powstaną cieplejsze domy. Jednocześnie sam proces ich wytwarzania staje się bardziej przyjazny środowisku.

Cegły często impregnowane są polistyrenem, aby poprawić ich właściwości termiczne. Dzięki temu pozostają mocne, a izolują lepiej. Jednak Unia Europejska ogranicza emisję dwutlenku węgla, w związku z czym stosowanie polistyrenu i innych syntetycznych materiałów do produkcji cegieł stało się zbyt kosztowne.

Eduardo Ferraz z politechniki w Tomar (Portugalia) wykazał, że wystarczy dodać odpady browarnicze do gliny, z której formuje się cegły, aby poprawić ich właściwości izolacyjne, nie pogarszając wytrzymałości.

Cegły wypalone z gliny z dodatkiem 5 proc. odpadów okazały się równie mocne, co zwykłe cegły, jednak dzięki większej porowatości zawierały więcej powietrza, toteż zbudowana z nich ściana zatrzymywała ciepło o 28 proc. lepiej.

Browary wytwarzają ogromne ilości odpadów. Część z nich wykorzystywana jest jako pasza dla zwierząt czy jako nawóz, pozostałe trafiają na wysypiska.
Głównym problemem technologicznym jest nieznośny zapach odpadów - jednak po wypaleniu cegły są już bezwonne.(PAP)
powrót